Akrobatikk og action

TEATER

ACTION: Spektakulære kamp- og fektescener som her mellom Peter og kapteinen. FOTO: GISLE BJØRNEBY

ACTION: Spektakulære kamp- og fektescener som her mellom Peter og kapteinen. FOTO: GISLE BJØRNEBY

«Peter Pan»
Hålogaland Teater, Scene vest
Av: James M. Barrie
Omsett av Ine Camilla Bjørnsten og Kristoffer Jørgensen
Regi: Bjørn Ravn Carlsen
Scenografi og kostyme: Even Børsum
Koreografi: Kristoffer Jørgensen
Komponist: Janove Ottesen
Lysdesign: Thomas Bendiksen
Lyddesign: Jim-Oddvar Hansen
Med: Sondre Pettersen, Rebekka Nystabakk, Trond Peter Stamsø Munch, Kristian Fr. Figenschow jr, Guri Johnson, Joakim Thrane m. fl.

Ei spektakulær, actionfylt og tidvis ganske skummel framsyning, politisk litt ukorrekt, surrealistisk og spela noko over stokk og stein, men særs sjarmerande og underhaldande.

Historia om Peter Pan skriv seg frå bøkene til den skotske forfattaren J. M. Barrie, og skodespelet hans frå 1904. Peter stakk av frå foreldra då han var nyfødt i redsle for å bli vaksen og bur i draumelandet «Aldriland» saman med attgløymde barn, alvar, indianarar, piratane til Kaptein Krok og ein diger krokodille. Hit hentar han ungjenta Wendy og dei to syskena hennar for å vere mor og fortelje eventyr. Historia har mange lag, og for ungane er det ei magisk draumeverd med mye skummel spenning. For oss vaksne handlar det om menn som ikkje vil bli vaksne og ødipale morsbindingar. Historia er dramatisert og filmatisert mange gongar, og diverre er det Disneyversjonen frå 1953 som i alt for stor grad har fått eigarskap til Peter Pan og universet hans.

Hålogaland Teater har vore tru mot alle aspekta i den originale historia, og vel så det. Teatret har gjort det til varemerke å lage politisk ukorrekt teater for dei yngste, og slik også her, for dette er barneteater på syre. Ine Camilla Bjørnsten og Kristoffer Jørgensen har omsett teksten til eit leikent språk fullt av ordspel og gags, og der dei mange erotiske undertonane er godt tatt vare på. Even Børsum har saman med lysdesignar Thomas Bendiksen skapt eit fantasifullt scenerom med mye saumlaus veksling og utsøkt bruk av både rekvisittar og dreiescene. Og med akrobatisk draghjelp av stuntgruppa «Arctic Action» blir det store spektakulære slagscener mellom Kaptein Kroks piratar og alle dei andre. Ny musikk av Janove Ottesen frå Kaizers Orchestra er også med på å skape dei rette stemningane.

I Bjørn Ravn Carlsens regi er det skapt eit mangefasettert univers med fleire historier og hovudroller. Peter (Sondre Pettersen) er både helt og litt stusseleg, og denne dualiteten tar han godt vare på. Wendy (Rebekka Nystabakk) er ei jente på terskelen til å bli vaksen, representerer fornufta, og får godt fram også dei underliggjande kjenslene i forholdet til Peter. Men sjølv om piratane er dei verkelege skurkane, er dei likevel så sjarmerande, og i røynda ufarlege, at dei stel mye av showet. Trond Peter Stamsø Munch som Kaptein Krok eig scena, er gjennomgåande vond, men likevel ikkje utan sjarm og humor, og i finalen viser han seg som ein mann av ære. Og så er Bill, er den ynkelege assistenten hans (Kristian Fr. Figenschow jr.) ei lita komisk framsyning i seg sjølv.

(Meldinga stod i Klassekampen måndag den 29. februar 2016.)

Leave a Reply